Duurzaamheid

Duurzaamheid

Duurzaam transport

Duurzaam transport, kan dat wel? Het transporteren van goederen is niet erg goed voor het milieu. De meeste producten worden namelijk per vrachtwagen vervoerd naar de plek van bestemming. Deze vrachtwagens zorgen voor een gigantische CO2-uitstoot. Maar ook schepen en vliegtuigen zijn niet bepaald goed voor het milieu. Deze vervoersmiddelen zijn dus niet erg duurzaam, maar hierdoor valt er juist nog veel te winnen op het gebied van duurzaamheid en transport.

Duurzaam ondernemen

Er wordt de laatste jaren veel nagedacht over andere vormen van brandstof, bijvoorbeeld een combinatie met elektriciteit en andere vormen van brandstof. Er rijden nu al veel elektrische auto’s rond en dit ga je in de toekomst veel vaker tegenkomen. Door middel van het veranderen van brandstof kan de logistiek al veel duurzamer worden. Wat ook een belangrijk aspect is, is het trainen van chauffeurs in het nieuwe rijden. Tegenwoordig worden chauffeurs een andere rijstijl aangeleerd. Er wordt onder andere gelet op brandstofverbruik, aantal remmingen en noodstops.

Afbeelding (gratis & rechtenvrij): https://www.pexels.com/photo/silhouette-of-woman-holding-book-near-windmills-636335/

Transportnetwerken

Als je deel uitmaakt van een transportnetwerk, voorkom je dat er half lege of zelf helemaal lege vrachtwagens de weg op gaan. Iedereen in het netwerk heeft een eigen gebied waar hij zendingen ophaalt en ook weer aflevert. Iedere partner haalt de zendingen op in zijn gebied en rijdt vervolgens met een volle vrachtwagen naar een centraal punt. Hier worden de producten uitgewisseld met mensen uit andere regio’s en ontvang jij de producten die je in je eigen regio weer kunt afleveren.

Dit geldt ook voor internationale ritjes. Dit systeem zorgt ervoor dat je niet terug naar Nederland komt met een lege trailer. Dit scheelt veel in kosten, maar is ook nog eens erg duurzaam.

Afbeelding (gratis & rechtenvrij): https://www.pexels.com/photo/action-asphalt-auto-automobile-193667/

Groene productie

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Steeds meer mensen zijn bereid om een extra bedrag te betalen zodat zij een product kunnen kopen die bijdraagt aan het verbeteren van het milieu. Dit ook bij transport. Vrachtwagens worden daarom ook op een andere manier geproduceerd, een duurzame manier. Er wordt gelet op de materialen die er gebruikt worden en de levensduur van deze producten. Op deze wijze leveren de trailers, trucks en aanhangwagens een beetje bij aan de verbetering van het milieu.