De functie van een zwaailamp.

De functie van een zwaailamp.

Wat is de functie van een zwaailamp? Het antwoord op deze vraag is dat de voertuigen die deze zwaailampen gebruiken willen opvallen. Waarom ze dat willen? Dat heeft voor de verschillende voertuigen wel een andere reden.

Verschillende kleuren

Een zwaailicht is een ronddraaiende knipperende lamp met verschillende kleuren. Ze worden vaak op het dak van een voertuig geplaatst zodat ze nog meer opvallen. De lampen zijn fel en van ver te zien. Deze kleuren hebben ieder een andere betekenis.

Blauw

Blauw wordt gebruikt voor de hulpdiensten. De politie, brandweer en ambulance zijn de bekendste maar ook de reddingsbrigade, de explosieven-opruimingsbrigade, Sanquin bloed- en donorvervoer en de Koninklijke Marechaussee. Het zwaailicht wordt aangezet als signaal dat er iets aan de hand is, of bijvoorbeeld bij een ongeluk om weggebruikers te waarschuwen. Wanneer deze voertuigen hun zwaailicht en hun sirene aan hebben staan, hebben ze altijd voorrang. Door hun zwaailicht en de sirene weet iedere weggebruiker dat ze eraan komen en dat ze voorrang hebben. Auto’s kunnen plaats maken aan de kant van de weg en wachten, fietsers en voetgangers kunnen beter stil gaan staan op de stoep of het fietspad om de hulpdiensten zo min mogelijk te hinderen.

Groen

Groen wordt gebruikt door ambulance bij grote ongevallen. Dit licht wordt vaak gevoerd door de eerst ambulance die ter plaatste is, deze bekijkt de situatie en ziet welke gewonden het eerst behandeld moet worden. De ambulancemedewerkers dragen groene vesten over hun kleding waaraan ze te herkennen zijn. Door de marechaussee wordt een groene zwaailamp gebruikt om aan te geven dat ze bezig zijn met sporenonderzoek, personeel moet dus voorzichtig te werk gaan om geen sporen te wissen. De politie gebruikt in sommige gemeenten of wijken het groene zwaailicht om te laten zien dat ze er surveilleren. Vooral in gebieden waar veel wordt ingebroken wordt dit gedaan.

Geel of oranje

Soms worden zwaailichten gebruikt door voertuigen die moeten opvallen in het verkeer. Hele grote vrachtwagens of speciaal transport. Ook wegwerkverkeer gebruikt een zwaailicht om te laten zien dat ze ergens met de weg bezig zijn, automobilisten kunnen dan hun snelheid aanpassen. Deze zwaailampen zijn geel of oranje.