Autobezitters te duur verzekerd

Autobezitters te duur verzekerd

Autobezitters blijven vaak lang dezelfde verzekeraar houden, ook als ze aan andere auto aanschaffen of gaan verhuizen. Hierdoor laten ze kansen liggen om te kosten van de verzekering omlaag te krijgen. Een onderzoek van het Nibud van 18 maart jongstleden toont aan dat een gemiddeld huishouden 55% van het inkomen kwijt is aan de maandelijks vaste lasten. De premie van de autoverzekering valt onder deze kosten.

Invloed van verhuizen of een andere auto op de autoverzekering

Het merk en type auto en de woonplaats bepalen samen de hoogte van de premie. Toch veranderd ruim 70% van de mensen niet van verzekeraar als hun situatie veranderd en onderzoeken niet of een andere verzekeraar een lagere premie aanbied. Bij een verhuizing kan de oude autoverzekeraar de premie verhogen omdat voor een andere woonplaats, wijk of straat andere tarieven gelden. Het is dus verstandig om te onderzoeken of de premie lager kan uitvallen waardoor er direct geld bespaard zal worden. Waarschijnlijk zal de uitkomst zijn dat de huidige verzekeraar niet de laagste premie zal aanbieden. Omdat de vaste woonlasten jaarlijks stijgen is het verstandig om niet meer te betalen dan nodig. Ook als je niet verhuist of in dezelfde auto blijft rijden is het de moeite waard om regelmatig te controleren of de premie niet lager kan uitvallen door over te stappen naar een andere autoverzekeraar.

Is een voordelige verzekering na verloop van tijd nog wel gunstig

Voor het bepalen van de maandelijkse premie kijkt een verzekeraar naar veel verschillende factoren. Behalve woonplaats en het merk en type auto, is ook leeftijd, de ervaring als chauffeur en het schadeverleden van belang. Iedere verzekeraar geeft aan deze factoren een eigen waarde waardoor de premies onderling zullen verschillen. Een individuele verzekering is hierdoor interessant voor een zeer specifieke doelgroep. Door een veranderde situatie veranderen de factoren waardoor er grote kans is dat de premie zal stijgen. Een andere verzekeraar zal de premie anders berekenen waardoor overstappen kan lonen.

63% van de Nederlanders bekijkt nooit zijn autoverzekering

Zelfs als je jarenlang dezelfde auto bezit en nooit verhuist, verandert de premie van de verzekering. Je rijdt door de jaren heen wel of geen schade en je leeftijd veranderd. Deze factoren hebben invloed op de autoverzekering. Ruim 63% van de Nederlandse automobilisten met een auto die minimaal 4 jaar in bezit is bekijken nooit hun autoverzekering. De overgrote meerderheid kan echter een goedkopere premie vinden bij een andere aanbieder. Om het zoeken snel en eenvoudig te houden zijn er handige vergelijkingssites voor autoverzekering berekenen. Waarbij je gegarandeerd de beste optie vindt bij een autoverzekering afsluiten voor uw situatie.