Zakelijk een auto leasen; wat je moet weten
Je wilt zakelijk een auto leasen en je komt erachter dat er veel aanbieders zijn en dat veel keuze is. Het is dan erg handig als je weet waar je op moet letten! In de blog lees je alles wat je moet weten, zodat jij een goede keuze kan maken!
Kopen of leasen, wat is de beste keuze?
Een vraag voor veel ondernemers en de antwoorden zijn erg uiteenlopend. Dit komt door de vele verschillende situaties en wat voor het ene bedrijf belangrijk is, is voor het andere bedrijf minder van belang. Wij zetten door de voor- en nadelen van zakelijk leasen voor je op een rij:
Voordelen zakelijk auto lease:
- Leasekosten zijn fiscaal aftrekbaar
- Geen grote eenmalige uitgave vereist, maar een vast bedrag per maand.
- Geen omkijken naar onderhoud en verzekeringen (afhankelijk van leasevorm)
- Vaak een nieuwe auto en door vaak korte looptijden van contracten blijf je in een jonge auto rijden
Nadelen
- Je bouwt geen schadevrije jaren op, omdat de auto via de leasemaatschappij verzekerd is.
- Je zit vast aan het contract voor de afgesproken looptijd en dit maakt je minder flexibel.
- Rij je meer dan het afgesproken aantal kilometers dan moet je extra bij betalen.
- Lease is in verhouding vaak duurder dan koop. De leasemaatschappij wil ten slotte geld verdienen.
Wat het beste is in jouw situatie is afhankelijk van meerdere factoren. Verdiep je daarom goed in de mogelijkheden en/of vraag advies aan een (onafhankelijk) adviseur.
Bijtelling
Als je zakelijk een auto leaset en je gebruikt de auto ook privé dan moet je bijtelling betalen. Dit zijn kosten voor het privégebruik en deze worden berekend op basis van een percentage van de fiscale waarde van de auto (cataloguswaarde). Je hoeft pas bijtelling te betalen als je meer dan 500 kilometer per jaar rijdt.
Het percentage van de bijtelling is afhankelijk van hoe milieuvriendelijk jouw auto is en in welk jaar de auto op kenteken gezet is. Tegenwoordig zijn er twee percentages voor de bijtelling, namelijk:
- 4%
- 22%
Verschillende leasevormen
Bij zakelijk auto lease zijn er drie verschillende leasevormen, namelijk:
- Full operational lease
- Netto operational lease
- Financial lease
- Sale en Lease back
Full operational Lease
Full operational lease is de meest voorkomende vorm bij zakelijk leasen. De leasevorm is inclusief alle bijkomende kosten, zoals onderhoud, reparatie, verzekeringen en belasting. Bij deze vorm van leasen wordt je zover mogelijk ontzorgt en hoef weinig tot niks te regelen. Je bent zelf geen eigenaar van de auto, de leasemaatschappij blijft eigenaar.
Netto operational lease
Bij netto operational lease zijn er aspecten die je zelf dient te regelen, zoals onderhoud en reparaties. De belasting en verzekering zijn vrijwel altijd inbegrepen. Met deze leasevorm heb je meer invloed op het beheer van de auto. Ook bij deze leasevorm blijft de leasemaatschappij eigenaar van de auto.
Financial lease
Bij deze leasevorm ben je (economisch) eigenaar van de auto en deze staat dus ook bij jouw bedrijf op de balans. Je bent zelf verantwoordelijk voor belastingen en verzekeringen. De leasemaatschappij financiert alleen de auto. Financial lease is te vergelijken met een lening bij de bank, die je in termijnen terugbetaald.
Sale & lease back
Bij Sale en lease back verkoop je je auto aan de leasemaatschappij. Vervolgens lease je deze auto weer terug. Het voordeel van deze leasevorm is dat de auto niet op je bedrijf staat en niet wordt meegenomen op de balans.
Dit zijn in het kort alle leasevormen. Het verschilt per situatie welke leasevorm het meest geschikt is, laat je dus goed adviseren zodat je een goede keuze kunt maken.
Vergelijken
Maak een goed vergelijk tussen de verschillende aanbieders en de voorwaarden. Je wilt ten slotte appels met appels vergelijken en geen appels met peren. Een aantal voorwaarden om rekening mee te houden:
- Aantal kilometers per jaar
- Looptijd van het contract
- Pechhulp inbegrepen of uitgesloten
- Zijn zomer- en winterbanden inbegrepen?
- Hoogte van het eigen risico?
- Brandstofpas
Het komt wel eens voor dat er nog steeds veel prijsverschil zit in de verschillende aanbieders. Kijk dan goed of je wel goed vergelijkt, zijn de auto’s bijvoorbeeld wel identiek of heb je bij de één meer opties? Het is ook aan te raden om een totaalprijs over de volledige looptijd uit te rekenen en niet alleen te kijken naar de prijs per maand. Bij sommige aanbieders is er namelijk ook sprake van eenmalige kosten of servicekosten die niet bij maandelijkse prijs inbegrepen zijn.
De uiteindelijke keuze
Je weet nu in hoofdlijnen de meest belangrijke aandachtspunten en weet waar je op moet letten bij zakelijk auto lease. Heel veel succes met jouw zoektocht!