Kilometerfraude is helaas een algemeen bekend begrip. Verkopers doen dit om meer geld te krijgen voor hun auto, want een auto met een lage kilometerstand is nou eenmaal meer waard dan een auto met een hoge kilometerstand. In Nederland is er een service die kopers hiertegen beschermt, namelijk door de kilometerstanden van auto’s in een grote database bij te houden. Zo kun je altijd controleren of de kilometerstand klopt. In Duitsland is er echter niet zo’n service. Hoewel kilometerfraude strafbaar is in Duitsland, heb je dus toch de kans dat er gesjoemeld is met je nieuwe auto.
Zeker weten dat er geen kilometerfraude is gepleegd?
Om te voorkomen dat je nieuwe import auto uit Duitsland het slachtoffer is van kilometerfraude, zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Zo kun je een aankoopkeuring laten doen, de onderhoudsboekjes controleren, de Duitse keuringsbewijzen controleren en de sleutels laten uitlezen. Daarnaast kun je ook in de auto zelf kijken naar dingen die erop wijzen dat er kilometerfraude is gepleegd. Controleer bijvoorbeeld het interieur op overmatige slijtage, evenals de banden. Ook kun je kijken naar de productiedatum van de auto en de motorruimte controleren op stickers en kaartjes die informatie geven over de kilometerstand in het verleden.
Duitse import auto’s hebben vaak lage kilometerstanden
In Duitsland zijn over het algemeen meer auto’s met lage kilometerstanden te vinden dan in Nederland. Dat komt doordat er ten eerste meer occasions te koop staan en ten tweede doordat werknemers van bedrijven vaak van auto wisselen. Ze rijden dan slechts enkele maanden in een auto tot ze weer een nieuwe nemen. Al deze tweedehands Duitse import auto’s zijn populair op de Nederlandse markt, waardoor je vaak een auto met een lage kilometerstand zal treffen. Door bijvoorbeeld de oude eigenaar te bellen kun je er gemakkelijk achter komen of dit bij jouw nieuwe Duitse import auto ook het geval is.