Barst in voorruit repareren, kan dat?

Barst in voorruit repareren, kan dat?

Schade aan de voorruit van een auto kan in verschillende vormen opduiken. Vliegt er een steentje met hoge snelheid tegen uw voorruit? Dan kan dat er voor zorgen dat er een sterretje verschijnt. Dit sterretje kan vrij eenvoudig worden gerepareerd zonder dat de voorruit vervangen moet worden. Maar wat wanneer er een barst opduikt? Is een barst in de voorruit repareren ook mogelijk net als bij een sterretje? Helaas niet. Op het moment dat er sprake is van een flinke barst zult u genoodzaakt zijn om de beschadigde voorruit te laten vervangen. Dit is ongetwijfeld iets dat men niet graag hoort vanwege de vrees dat hier ook zeer hoge kosten aan verbonden zijn. Gelukkig is deze vrees onterecht en kan met de juiste keuze een voorruit vervangen worden tegen een bijzonder lage prijs.

Hoe ontstaat een barst in de voorruit?

Een barst kan door tal van verschillende oorzaken worden veroorzaakt. De voorruit is hier bovendien zeer kwetsbaar voor. Niet alleen heeft deze ruit een behoorlijk groot oppervlak, daarnaast bevindt het zich uiteraard vooraan in het voertuig. De kans is dan ook veruit het grootst dat er tegen deze autoruit een steentje vliegt of er bijvoorbeeld een vogel tegenaan knalt. Anderzijds kan ook vandalisme aan de oorzaak liggen van een barst in uw voorruit. In het slechtste geval kan een voorruit door vandalisme of een ongeval zelfs volledig worden verbrijzeld. In dat geval is het uiteraard ook zaak om uw beschadigde voorruit te vervangen.

In vergelijking met een zij- of achterruit is het in ieder geval niet zo dat de voorruit van een auto zomaar in ontelbare stukken uit elkaar spat wanneer deze zwaar wordt beschadigd. Dit komt omdat een voorruit van een auto is gemaakt van gelaagd glas. Het gaat hierbij om glas dat bestaat uit meerdere glaslagen waar een PVB-folie tussenin is geplaatst. Deze folie heeft aan beide zijden een klevende werking welke als functie heeft om het glas bij autoruitschade bij elkaar te houden. Hierdoor wordt voorkomen dat de inzittenden van de auto door rondvliegende scherven kunnen worden getroffen.

Barst in voorruit, wat nu?

Heeft u ook te maken met een barst in de voorruit? Een autoruit reparatie is dan niet zomaar mogelijk. De voorruit vervangen is dan vaak de enige optie. Het is interessant om op zoek te gaan naar een goedkope nieuwe autoruit zonder dat er ingeleverd hoeft te worden op het vlak van kwaliteit. Dat is niet zo moeilijk als het lijkt. Op de after market bent u hiervoor aan het juiste adres. Deze autoruiten zijn niet voorzien van een merklogo waardoor ze vrij mogen worden verkocht. Hierdoor kunnen de vaak torenhoge kosten die merkdealers in rekening brengen worden voorkomen. Een nieuwe after market voorruit heeft vaak nog een scherper prijskaartje dan een tweedehands origineel exemplaar.

Voor het laten repareren van uw kapotte voorruit hoeft u dus geen rekening te houden met een torenhoog prijskaartje. Betekent dit dan niet dat u moet inleveren op het vlak van kwaliteit? Absoluut niet! Een barst in de voorruit repareren door het kopen van een nieuwe, after market voorruit zorgt er voor dat u altijd kunt rekenen op de best mogelijke prijs-kwaliteitverhouding. Zowel een originele als een after market voorruit worden in ieder geval in dezelfde fabriek geproduceerd en maken deel uit van dezelfde productielijn waardoor de kwaliteit absoluut gelijk is.

Rijden met barst in voorruit? Geen goed idee!

Veel mensen worden op de meest vervelende momenten geconfronteerd met een beschadigde voorruit. Rijden met een barst in de voorruit is niet altijd een goed idee, zeker niet op het ogenblik dat de barst in het gezichtsveld van de bestuurder zit. Staat de auto bij u thuis of op een andere locatie? Dan hoeft u voor een autoruit reparatie niet meer de deur uit en laat u met al het gemak de autoruit vervangen op locatie. Op deze manier hoeft u geen enkel risico te nemen en beschikt u toch over een passende oplossing voor uw autoruitschade.

Is een barst in voorruit repareren verplicht?

Veel mensen vragen zich af of het verplicht is om een barst in de voorruit te repareren. Er wordt door sommige autoglasherstellers keer op keer benadrukt dat een beschadigde voorruit altijd zal zorgen voor een afkeuring voor de apk. Is dat echt zo? Nee. Er moet bijvoorbeeld altijd worden gekeken naar de aard van de autoruitschade evenals de plaats waar deze precies in de voorruit voorkomt. Zit de barst buiten het gezichtsveld van de bestuurder? Dan hoeft u doorgaans geen afkeuring voor de apk te vrezen. Zorgt de autoruitschade er voor dat het zicht op de weg wordt beïnvloed? Dan is een voorruit vervangen absoluut aan te raden.