Bespaar kosten door opslag in Douane Entrepot

Bespaar kosten door opslag in Douane Entrepot

Wil je graag producten invoeren uit landen buiten de EU dan kun je mogelijk kosten besparen door deze producten op te slaan in een douane entrepot. Dit is een opslagplaats van ingevoerde goederen onder toezicht van de douane. Je goederen zijn dus veilig opgeborgen. Het voordeel hiervan is dat je nog geen invoerheffing hoeft te betalen. Dat is pas nodig als je de goederen uit de opslag haalt. Wil je de goederen direct weer exporteren, dan kun je jezelf de invoerheffing besparen door de opslag in douane entrepot. In dit geval zullen de goederen tijdelijk worden opgeslagen zodat ze direct weer mee kunnen met de juiste luchtvracht. Omdat je zelf de goederen niet in bezit krijgt ben je vrij van invoerheffing. Hierdoor houdt je meer geld over voor je bedrijf en ben je ook meer flexibel omdat je niet met de last van je goederen zit die je toch weer exporteert.

Wat is invoerheffing
Het woord invoerheffing is al een aantal keer benoemd, maar wat betekent het eigenlijk? Invoerheffing is de belasting die je moet betalen als je goederen invoert vanuit het buitenland. Deze heffing kan uit diverse belastingen bestaan zoals:
– invoerrechten;
– btw;
– omzetbelasting;
– accijns.
Welke belastingen je kwijt bent is geheel afhankelijk van het land waaruit je importeert, de waarde van de zending en wat voor product het is. Accijns dien je te betalen over een select aantal producten zoals alcohol.

Transportbedrijven met eigen douane entrepot
Er zijn transportbedrijven die een eigen entrepot hebben. Zij kunnen het transport verzorgen en dus ook meteen de (tijdelijke) opslag. Voordelen van het inschakelen van deze bedrijven:
– Je kunt de officiële invoer van je goederen uitstellen zodat je later de invoerheffing kunt betalen
– Je bespaart geld wanneer je goederen direct weer exporteert
– Je hebt de garantie op veilige opslag
– Het bedrijf kan het gehele logistieke proces verzorgen.