De voordelen van zakelijk elektrisch rijden

De voordelen van zakelijk elektrisch rijden

De voordelen van zakelijk elektrisch rijden

Wil je een auto zakelijk leasen? Dan heb je een grote keuze uit merken en modellen. Daarnaast is zakelijk elektrisch rijden sterk in opkomst. Heb je ook al eens overwogen om een elektrische auto aan te schaffen? De statistieken tonen dat het aantal elektrische auto’s in Nederland in 2017 met bijna 60% gestegen is ten opzichte van 2016. De verwachting is dat het aantal blijft stijgen. Niet zo vreemd, want met een elektrische auto bespaar je op brandstofkosten én je kunt genieten van vele fiscale voordelen en subsidies. Wij gaan er hier verder op in.

Ken je MIA en Vamil al?

Dit zijn twee regelingen die ervoor zorgen dat je als ondernemer op een fiscaal aantrekkelijke manier kunt investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, waaronder in een zakelijke elektrische auto. ‘MIA’ staat voor ‘milieu-investeringsaftrek’. Bij het aanschaffen van een elektrische bedrijfswagen kun je tot een bedrag van € 40.000 maar liefst 27% milieu-investeringsaftrek claimen, oftewel je hebt mogelijk tot wel € 10.800 aftrek in het jaar waarin je de auto koopt. Vamil staat voor de ‘willekeurige afschrijving milieu-investeringen’. Met deze fiscale regeling mag je 75% van de investeringskosten afschrijven. Je bepaalt zelf wanneer je deze afschrijvingen doet. Hierdoor kun je profiteren van een liquiditeit- en rentevoordeel.

Nihil belastingtarieven voor elektrische auto’s

Wanneer je in Nederland een auto aanschaft of een auto laat importeren, dan moet je daarover belasting betalen. Dit heet ‘Bpm’ oftewel, ‘Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen’. Kies je echter voor een zakelijke elektrische auto, dan geldt er een nihiltarief. Oftewel; je hoeft geen belasting te betalen! Met een volledige elektrische auto ben je ook vrijgesteld van de motorrijtuigenbelasting. Wil je je elektrische bedrijfsauto ook privé rijden, dan geldt wel de gewone hoofdregel. Je hebt dan de keuze om de heffing te betalen op grond van de daadwerkelijke kilometerverhouding of op grond van een forfait ter waarde van 2,7% van de cataloguswaarde. Zoals je ziet, biedt een elektrische auto zakelijk rijden heel wat belastingvoordeel.

Korting op bijtelling op zakelijke elektrische auto

Voor een auto van de zaak geldt een bijtellingspercentage van 22%. Als je een volledig elektrische auto aanschaft, kun je hier flinke korting op krijgen. Vanaf 2019 bestaat er een gecombineerd bijtellingspercentage. Dit betekent dat voor elektrische auto’s tot een cataloguswaarde van € 50.000 4% bijtelling geldt. Boven het bedrag van € 50.000 vervalt het percentage van 4%. Over het bedrag boven de € 50.000 betaal je het standaardpercentage van 22% bijtelling. Ook dankzij deze regeling is het voordelig om een zakelijke elektrische auto aan te schaffen.

Tip: overige subsidies!

Raadpleeg ook eens bij de gemeente of de provincie waar je woont en werkt, want er bestaan soms ook subsidies voor de aankoop van elektrische auto’s op regionaal niveau. Klik hier voor meer informatie.

Overige voordelen elektrische auto zakelijk

Niet alleen op het gebied van belastingen en subsidies biedt een zakelijke elektrische auto veel voordelen. Elektrische auto’s vragen ook om veel minder onderhoud. Ze bevatten minder mechanische en draaiende onderdelen, je hebt te maken met lagere temperaturen en je hebt geen last van trillingen in een elektromotor. Hierdoor heb je veel minder snel te maken met slijtage! Of wat dacht je van de remschijven? Elektrische auto’s remmen voor het

grootste deel op de motor, waardoor remschijven langer meegaan. De olie of de oliefilter vervangen? Dat is ook verleden tijd!