Verschil tussen private lease en shortlease.

Verschil tussen private lease en shortlease.

Steeds meer mensen maken de keuze om een auto te leasen in plaats van te kopen. Deze mensen hebben groot gelijk. Door te leasen kun je nieuwere auto’s besturen die je anders niet zo snel zou kopen, vanwege het prijzige kaartje dat er vaak aanhangt. Wanneer mensen een auto leasen kiezen ze vaak voor private lease of shortlease. Ondanks dat deze twee lease vormen veel overeenkomen, zijn er ook verschillen. Maar wat zijn deze verschillen nou eigenlijk precies?

Private lease
Allereerst, kun je aan auto pas private leasen wanneer je dit voor een langere periode doet. Deze periode is vaak vanaf 24 tot 60 maanden. Dit kan per leasemaatschappij verschillen. De daadwerkelijke contractduur wordt van te voren met de leasemaatschappij bepaalt. Het nadeel hiervan, is dat het contract niet eerder ontbonden kan worden. Er moet aan de afgesproken periode worden voldaan. Mocht je door omstandigheden de auto dus korter willen leasen, is dit helaas niet mogelijk.

Short lease
Dit is bij short lease anders. Je kan al een auto leasen vanaf 1 maand. Het is hoeft dus niet per se voor een langere periode te gelden. Mocht je de auto nou wel voor een langere periode willen huren is dat ook geen probleem. Je kan van te voren met de leasemaatschappij een contractduur afspreken en dit contract is vaak maandelijks opzegbaar. Hierdoor kun je het leasecontract altijd eerder opzeg dan afgesproken, mocht dat nodig zijn.
De overeenkomsten
Over het algemeen, blijft zowel bij private lease als bij shortlease de leasemaatschappij de eigenaar van de desbetreffende auto. Dit betekent dat jij niet aansprakelijk bent voor eventuele schade aan de auto en dergelijke. Ook zul je bij zowel shortlease als private lease een vast bedrag in de maand kwijt zijn gedurende de afgesproken periode. Dit vaste bedrag per maand kan dan dus bij private lease niet opgeschort worden. Houdt er daarnaast rekening mee dat de benzine vaak nog een bijkomend bedrag kan vormen. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de aantal afgesproken vrije kilometers.

Samenvattend, is te zien dat de twee eigenlijk voornamelijk verschillen in de huurovereenkomst. Door deze verschillen in het contract, brengen private lease en shortlease verschillende risico’s met zich mee en kunnen de maandelijkse kosten op lange termijn verschillen.