Waar u op moet letten bij het kopen van een gesloten aanhangwagen? Het antwoord daarop is met name afhankelijk van waarvoor u de aanhanger wilt gebruiken. De term ‘gesloten’ omvat namelijk zowel bagagewagens alsook gesloten aanhangers met een grote kunststof opbouw van wel 5 meter lang. U kunt een aluminium dichte aanhanger ook prima inzetten voor verhuizingen en het vervoeren van kostbare items. In dit artikel nemen we u mee naar een aantal factoren die meespelen in de keuze van uw gesloten aanhanger. Daar spelen ook zaken in mee als een rijbewijs en welk trekkend motorvoertuig u gaat gebruiken.
De voordelen van een gesloten aanhanger
- Grootste voordeel: uw lading is beschermt tegen weersinvloeden en diefstal.
- Gesloten aanhangwagen zijn standaard voorzien van één of twee achterdeuren, waardoor de laadruimte toegankelijk is.
- Met een optioneel scharnierend deksel kunt u de aanhanger ook van bovenaf in inladen. Deze dichte aanhanger zijn er met een neergaande achterklep die ook als oprijplaat fungeert. Heel handig dus voor het in- en uitladen met een hefkar!
- Aanhangers zijn er ook van aantal bekende en zeer goede merken. Denk aan de Humbaur aanhangwagens.
Trekkend motorvoertuig, rijbewijs en WA-verzekering
Bij het kopen van een (gesloten) aanhanger moet u ook rekening houden met uw trekkend motorvoertuig. Voor elk model auto bestaat er een maximaal gewicht dat ermee mag worden getrokken.
Daarbij is er nog een onderscheid te maken tussen geremd en ongeremd gewicht. Dat wil zeggen: of de aanhanger wel of geen eigen remmen heeft. Met een B-rijbewijs kunt u een aanhanger trekken met een totaalgewicht, inclusief lading, tot 750 kg. Wilt u meer dan 750kg kunnen meenemen? Dan is dat alleen toegestaan als uw motorvoertuig en aanhanger samen niet meer kunnen wegen dan 3500 kg. Het gewicht van de lading hoeft daarbij niet in mee te worden genomen. Het gaat om het maximum laadvermogen. Gaat u over deze net genoemde grenzen heen? Dan kan het met dezelfde gesloten aanhanger zijn dat u een ander motorvoertuig nodig hebt en/of een ander rijbewijs.
Kiest u voor een aanhanger van minder dan 3500 kilogram? Dan hoeft u geen APK en WA-verzekering te hebben. Ook hoeft u voor de aanhanger geen wegenbelasting te betalen.
Dichte aanhanger kopen van 750 kg
Een dichte aanhanger kunt u al aanschaffen met een bruto laadvermogen van 750 kg. Dit is inclusief het eigen gewicht. Zoals u hierboven heeft kunnen lezen kunt u deze aanhangers gewoon meetrekken als u in bezit bent van een B rijbewijs. De aanhangers zijn ideaal voor verhuizingen maar ook voor het vervoeren van kostbare goederen of voor hobby’s als vissen. Door een slot op de deuren te plaatsen kunnen onbevoegden niet de aanhanger openen.
Kies aanhanger van PPI materiaal
Kijk ook van welk materiaal de opbouw van de aanhanger is gemaakt. PPI materiaal is bijvoorbeeld heel eenvoudig schoon te maken / te houden en gaat echt jarenlang mee. Dit in tegenstelling tot hout of geverfde panelen zijn deze kunststof PPI panelen uiterst duurzaam en hebben een sterke vloerplaat en hoogwaardige afwerking.
Een gesloten aanhangwagen kopen of huren?
Nu u weet waar u zoal op moet letten bij het kopen van een gesloten aanhanger, kunt u goed voorbereid een keuze maken. Maar misschien is het huren van een aanhangwagen ook wel een optie voor u. Bijvoorbeeld wanneer u de aanhanger maar een enkele keer nodig heeft. In dit geval kan huren voordeliger uitpakken.