Wat is het beste moment om je winterbanden te wisselen?

Wat is het beste moment om je winterbanden te wisselen?

Ben jij nog niet bij de garage geweest voor een winterbanden wissel? Dan is de kans groot dat je dit binnenkort gaat doen. Maar weet jij eigenlijk wanneer je het beste je winterbanden kunt wisselen? Dit is niet alleen afhankelijk van het weer maar van meerdere factoren, bijvoorbeeld op welke zomerbanden je normaalgezien rijdt en wat de huidige status van deze banden is. In verschillende landen gelden bovendien andere regels in de winter.Naast sneeuwkettingen omdoen moet je soms verplicht banden wisselen. Als je deze winter op vakantie gaat, is het dus raadzaam de wetgeving voor winterbanden in je vakantieland van tevoren te bekijken.

Op welke banden rijd je nu?

Rijd jij nog op je zomerbanden? In de lente, zomer en herfst regent het relatief vaak. Zomerbanden hebben daarom een profiel dat zorgt voor meer grip op een nat wegdek. Ook zijn ze harder dan winterbanden en daarom slijten ze minder snel. Het is echter niet raadzaam op zomerbanden te blijven rijden; voor koude weersomstandigheden, zoals bijvoorbeeld ijzel, zijn deze banden niet geschikt. Bekijk ook eens het profiel van je huidige banden. Met afgesleten banden heb je minder grip en het is gevaarlijk hierop te blijven rijden. Is je profiel minder diep dan 1,6 millimeter? Dan moet je jouw banden wisselen.

Wanneer winterbanden wisselen?

Ook als jouw zomerbanden nog in goede staat zijn is het dus verstandig deze voor de koude dagen om te ruilen voor winterbanden.Maar zo’n bandenwissel, wanneer kun je dat het beste doen? In de regel geldt dat als de temperatuur onder de zeven graden daalt dit het moment is om je banden te wisselen. De meeste mensen doen dit in de herfst of aan het begin van de winter, afhankelijk van de weersomstandigheden. Zorg ervoor dat je op tijd een afspraak bij de garage maakt; als iedereen tegelijk komt kunnen er wachttijden ontstaan en met onveilige banden de weg op is het laatste dat jij wilt!

Wat kost een bandenwissel?

Bandenwissel kosten verschillen per garage. Voor het vervangen van een set van vier zomerbanden betaal je gemiddeld tussen de 30 en 40 euro. Hiervoor wordt de band inclusief velg gewisseld. Als jij op dezelfde velgen wilt blijven rijden en alleen je banden wilt vervangen, zullen de kosten hoger uitvallen. Dit komt omdat de banden opnieuw gebalanceerd moeten worden en er nieuwe ventielen nodig zijn. De meeste mensen kiezen ervoor hun banden inclusief de velg te laten vervangen;niet omdat dit goedkoper is, maar omdat de velgen door strooizout kunnen worden aangetast. Hun banden laten ze achter in een winterbanden opslag.