Wat is Tractor Tuning?

Wat is Tractor Tuning?

Tractor tuning, trekker tuning of tractor chiptuning. Het besparen van brandstof wordt overal genoemd als nummer een reden om te tunen. logisch, tussen de 2 – 3 liter brandstof per uur besparen is een koud kunstje. Wat we vroeger met een gereedschap sleutel deden, doen we nu met een computer of eigenlijk een chip. Eigenlijk is het tunen van een tractor (of ander voertuig), het voor de gek houden van de ECU (electronic Control Unit). Dit is de boordcomputer, die constant de motor vertelt hoeveel brandstof er ingespoten moet worden. Hier speelt de turbodruk en het ontstekingstijdstip een grote rol.

Dus niet alleen voor auto’s

Chiptuning kent iedereen al enige tijd uit de auto-scene, maar ook de trekker en vrachtwagens kunnen al meer dan je denkt. De optimalisering van prestaties of brandstofgebruik op de dieselmotor leidt tot meer kracht, meer vermogen en minder verbruik. In de praktijk is er veel winst te behalen. Je bespaart en hebt tegelijkertijd meer vermogen, tel uit je winst.

Waarom is dit voor tractor zo populair geworden?

Door de huidige (en steeds strengere) milieueisen wordt, ook in andere landen, veel chiptuning toegepast op de tractor. Dit komt omdat bij de verkoop van een tractor het vermogen/verbruik is teruggebracht naar de toegestane uitstoot. Dit wordt bij het tunen dus teniet gedaan. Zoals bijvoorbeeld in België worden, in dit geval auto’s, in de tegenovergestelde richting getuned. De belasting is in België bepaald op het motorvermogen. Krachtige motoren worden vaak voor verkoop terug getuned om deze aantrekkelijker te maken. Op tijdstip van verkoop voldoet de motor dus aan de milieueisen. Je ziet dat een aantal van deze auto’s later dus getuned worden. Zo is het belastingvoordeel nog steeds aanwezig terwijl je wel het uiterste uit de motor haald.