Wat zijn de gevaren van een lease contract

Het lijkt allemaal zo vanzelfsprekend om een leasecontract kunnen afsluiten. Toch zit er aan elk contract ogen en haken. Bij leasen maken we onderscheid tussen private-lease en financial lease. Het verschil ligt hierbij wie de uiteindelijke eigenaar wordt na het aflopen van het lease contract. Zo wordt je eigenaar bij financial lease doordat deze gedurende de looptijd wordt afbetaald. In het geval van private lease, krijgt je de optie tot overname tegen de huidige marktwaarde. 

Nadelen van een lease contract

Het is goed om te beseffen dat een private lease contract invloed heeft op het afsluiten van een hypotheek. Zo beïnvloedt dit de maximale leencapaciteit voor jouw woning. 65% van het maandelijkse leasebedrag wordt in minder gebracht van de maandelijkse woonlasten. Naast dit lopen de vaste lasten van een lease contract altijd door. Wanneer je bijvoorbeeld onverwachts zonder werk te zitten of geen noodzaak meer hebt voor de auto, blijven deze kosten doorgaan. Bij het afsluiten van een lease contract wordt vaak een vast kilometeraantal gekozen wat jaarlijks gereden mag worden. Kom je hieronder, dan staat hier geen vergoeding tegenover. 

Nog een nadeel bij het nemen van een leasecontract is dat er geen schadevrije jaren worden opgebouwd. Mocht je na de leaseperiode ervoor kiezen om toch een auto gelijk aan te schaffen? Dan kunnen de verzekeringskosten vies tegenvallen. Mocht je nu wel schadevrije jaren hebben opgebouwd en een lease contract willen afsluiten? Besef dan goed dat na een x aantal jaar de schadevrije jaren die jij opgebouwd hebt verloren gaan.

Lease contract overnemen

Mocht je nu door onvoorziene omstandigheden niet meer in staat zijn om het lease contract te bekostigen? Dan bestaat er nog een optie tot lease contract overname. In dit geval wordt het volledige contract overgenomen door een andere partij. Een lease overnemen kan ook interessant zijn wanneer je voor korte termijn op zoek bent naar een auto.Voor beide partijen vaak een goede oplossing.