Wat is code 95?

Wat is code 95?

Code 95 is een Europese richtlijn waarin staat waar de beroepschauffeur aan moet voldoen om het werk goed te kunnen uitvoeren. In deze richtlijn staat hoe je chauffeur moet worden en hoe je het kunt blijven. Dit geldt voornamelijk voor vrachtwagenchauffeurs die vele uren op de weg doorbrengen. Deze code staat op het rijbewijs een geeft aan dat de chauffeur vakbekwaam is. Echter is deze code niet altijd geldig. Het heeft een geldigheidsduur van vijf jaar, waarna het verlengd moet worden. Je komt pas in aanmerking voor code 95 als je 35 uur scholing gevolgd hebt. Loopt de code bijna af? Dan is het belangrijk om deze op tijd te verlengen, want anders mag je als beroepschauffeur de weg niet meer op.

Voor wie geldt deze code?

Als je van beroep chauffeur bent en werkzaam bent in de EU, dan is deze richtlijn van toepassing op jou. Om het vak van chauffeur te kunnen uitvoeren, dien ten eerste in het bezit te zijn van een C- of D-rijbewijs. Daarnaast moet je verschillende kwalificaties behalen bij CCV om beroepschauffeur te kunnen worden. Hiervoor moet je verschillende examens en toetsen afleggen. Deze code wordt na het behalen op het rijbewijs geplaatst en is in totaal vijf jaar geldig. Hierna moet het zo snel mogelijk verlengd worden, want ander kan je het beroep niet meer uitvoeren.

Vrijstelling van code 95

Hoewel deze code voor de meeste chauffeurs van toepassing is, zijn er een aantal uitzonderingen waarbij je vrijstelling kunt krijgen van Code 95. Dit geldt bijvoorbeeld niet voor chauffeurs die in het bezit zijn van een C- of D-rijbewijs die minder dan 12 uur rijtijd in de week hebben. Hierbij wordt laden en lossen niet meegerekend. Het gaat om de uren die het voertuig op de weg doorbrengt. De uitzondering op de regel geldt alleen in Nederland.

Verklaring van vakbekwaamheid

Wat is nu eigenlijk het belang van Code 95? Het is een code welke aangeeft dat de betreffende bestuurder vakbekwaam is. Hij of zij heeft de relevante kennis en ervaring die nodig is om beroepschauffeur te zijn. Dit is belangrijk, omdat niet iedereen zomaar in een vrachtwagen kan gaan rijden. Dit kan zorgen voor gevaarlijke situaties. Daarnaast moet een chauffeur ook in het bezit zijn van een groot rijbewijs en minstens 35 uur scholing gehad hebben. Daarom is het belangrijk dat je als chauffeur in het bezit bent van Code 95.